MYYTTINEN METSÄ – KALEVAN NAISEN MENETELMÄKURSSI 19.-21.8.2022

MYYTTINEN METSÄ – KALEVAN NAISEN MENETELMÄKURSSILLA
ELOKUUSSA
sinä ohjaaja, taiteilija, kansanparantaja, opettaja
varustelet vartalosi
hapsutetulla nutulla,
pääsi harjoat havuilla
katajilla kampaelet,
kuljet kohti korven reunaa.
Löydät uutta sisältöä ja inspiraatiota omaan ja ryhmäsi luontoyhteyteen.
TERVETULOA!

Tiedot

 
Tapahtuma, jonka järjestävät Helena K. Karhu, Helena Nuutinen ja Pielisen Tietäjäkeskus
 
Kesto: 2 päivää
 
Julkinen Kaikki Facebookin käyttäjät ja muut ihmiset
Ohjausta ohjaajille Helena Nuutisen opastuksella
Tämä kurssi on tarkoitettu sinulle, joka työskentelet luonnon, kansanperinteen tai myyttisten tarinoiden parissa esimerkiksi ohjaajana, taiteilijana, kansanparantajana tai opettajana – tai joka olet muuten vain kiinnostunut kurssin teemasta. Kurssi on ainoa laatuaan, jossa meillä on suuri kunnia vielä saada Kalevan Nainen Helena Nuutinen opastamaan ja jakamaan meille monikymmenvuotisesta kokemuksestaan kansanperinteen, -runojen ja -tarinoiden ja myyttisten metsäretkien parissa.
 
Kurssi on niin sanottu ”ohjausta ohjaajille” -menetelmäkurssi, jonka tarkoituksena on saada lisää inspiraatiota ja työkaluja omalle polullesi ohjaajana tai taiteilijana. Ja ennen muuta vakuuttua omien juuriemme merkityksestä. Kansanperinteen valtavasta aarrearkusta löytyy varmasti jokaiselle omanlaistaan sovellettavaa. Tämän kurssin tarkoitus on avautua luovan Luojan luoman luonnon mahdollisuuksille!
Helena on pienestä asti ollut kiinnostunut kielestä ja vanhasta kansanviisaudesta ja lokakuussa 1997 hän sai selkeän, konkreettisen kehotuksen ryhtyä viemään ihmisiä Myyttiselle metsäretkelle. Samaan aikaa hänelle selvisi, että hänellä on myös vahva esivanhempien perimä kansanperinteeseen, itkijöihin ja näkijöihin. Kuukauden kuluttua tästä hän perusti toiminimen Mielenkieli, joka tarjoaa suomalaisen kansanperinteen, metsien ja hiljaisuuden mielenkieltä. Tätä työtä hän on pioneerina tehnyt ja nauttinut siitä.
 
Siispä: jätä arki ja kiire taakse, pue yllesi hupullinen metsäkaapu ja sulkeudu omaan tarinoiden maailmaasi! Kalevan Nainen johdattaa sinut sisään metsän portista. Rummun kumina opastaa Sinut ja kumppanisi aikamatkalle, luonnon hiljaisen viisauden ja voiman lähteille. Nautimme rauhoittumisesta, kun ei tarvitse kommentoida eikä kuunnella muiden kommentteja.
 
Polun viereltä löytyy yllätyksiä: mättäästä kaivettu taikajuoma virkistää mieltä ja kehoa, ohranjyvät muuttuvat oman elämän kiitollisuuden aiheiksi, surukivi kantaa suruja ja löytää sammaleesta lohduttajan, lemmentaika ja –juoma vahvistavat ystävyyttä ja rakkautta, toiveet muuttuvat kangassuikaleissa tuulikirjeiksi ja kuljettavat toiveet eteenpäin… Ikivanhoilla riimumerkeillä on muutama yhteinen viesti kaikille, miten täällä olisi hyvä olla ja elää.
 
Jos polulla liikkujilla on onnea, voi Metsän isäntä Tapio näyttäytyä yhdessä Metsän emäntä Mielikin kanssa – kenties metsänneidot ja muukin haltiakansa haluaa ilahduttaa meitä omalla tavallaan! Tämän voi toteuttaa joko niin, että tehdään yhdessä oma metsäinen näytelmä tai järjestetään avustajia roolitehtäviin. Kalevan Nainen lainaa kaikille itse valmistamansa rooliasut ja perehdyttää tähän helppoon tehtävään.
 
Myyttinen metsäretki tehdään ulkona ja Kalevan Nainen lainaa jokaiselle hupullisen metsäkaavun. Pukeudu sään mukaiseen, lämpimään ulkoiluvarustukseen, kävelemme ohjelman aikana vain aivan pienen matkan. Muista metsäpolulle sopivat kengät ja hyttyskarkote!
Kalevan Nainen Helena Nuutinen on koonnut tekstit suomalaisista kansantarinoista, Suomen Kansan Vanhoista Runoista ja itkuvirsistä.
 
Elokuinen viikonloppumme:
PERJANTAI 19.8.
17.00- Saapumiset
18.00 Illallinen
19.00 Meditatiivinen matka Puukuiskaajan metsään kristallikulhon ja chimesin soinnuissa
20.00 Ajatusrasia käy metsässä
 
LAUANTAI 20.8.
08.00 Aamiainen
10.00 Myyttinen Metsäretki Kalevan Naisen tapaan
11.30 Helena kertoo tarinansa: miten olen tullut tähän? Istumme ISON pöydän ympärille ja levitämme eteemme Helenan toteuttamien esitysten lähdeteoksia ja tekstikokoelmia.
Tutkimme Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisemia lähdeteoksia, arkistomateriaalia, esitteitä sekä lehtiartikkeleita ja annamme itsellemme luvan inspiroitua niistä:
– mistä löytäisin itseäni kiinnostavan idean ja siihen sopivaa materiaalia?
– miten voisin monipuolistaa ja jalostaa ideaani?
– mihin ja miten voisin liittää löytämääni materiaalia?
– mitä voisin kansanruno- ja -tarinamateriaalilla tehdä?
– millaisia aiheita voisi käyttää yritystoimintana ja miten?
– mitä hyvää voin löytää, mitä voin jakaa, antaa?
– mikä auttaa minua, mikä auttaa meitä kaikkia, millä on merkitystä?
– Helena esittelee valmistamiaan rooliasuja. Hän myy osan niistä kurssilaisten käytettäväksi.
12.30 Lounas
Tauko
15.00 Jatketaan työskentelyä, työstetään omaa menetelmää.
18.00 Illallinen
Sauna. Helena ’sanoo jokaisen saunojan hyväksi’.
 
SUNNUNTAI 21.8.
08.00 Aamiainen ja ajatusrasia käy metsässä
10.00 Tarinakutsut luonnonmateriaalin kanssa
Suopuuhun kaiverretut ikivanhat riimumerkit viestivät meille
12.30 Lounas
Loppupiiri: ajatusrasia avataan
14.00 / 15.00 – Kotiinlähtö
 
OHJAAJA:
Helena Nuutinen
FM, Logonomi, Kalevan Nainen, Luontoyhteysohjaaja, Hiljaisuuden retriitin ohjaaja
Helena on 71-vuotias kolmen lapsen äiti, esiintyvä taiteilija, kirjailija, yrittäjä ja vuoden 2014 alusta jäänyt eläkkeelle äidinkielen ja vuorovaikutustaidon opettajan työstä. Luonto kertoi hänelle jo aivan nuorena, että oli tullut aika jatkaa esiäitien viitoittamalla polulla. Rakkaus vanhaan viisauteen heräsi aluksi metsästä ja kansanrunojen trokee-mitasta ja laajeni tarinoihin, myytteihin ja itkuvirsiin. Hän on toteuttanut 14 monologinäytelmää, joiden joukossa on kansanruno- ja – tarinatekstien lisäksi suomalaisten runoilijoiden ja kirjailijoiden sekä Vanhan testamentin tekstejä. Aluksi toteuttamiensa ensi-iltaesitysten jälkeen hän on esittänyt niitä perhejuhlissa, kulttuuritilaisuuksissa, yrityskokoontumisissa ja tyky-päivissä.
Tunnemme Helenan myös hänen kirjoittamastaan Puukuiskaaja -teoksesta (2021, Basam Books). Aiemmat teokset: Pyhä yksinkertaisuus (kirja + 2xcd) (2013, Mielenkieli), Unta kuolemasta – iltasatuja sinulle ja minulle, jotka tiedämme kuolevamme (teos, työkirja ja cd) (2018, Mielenkieli), Peili näkee (Runoteos, 2018, Mediapinta)
”Arvostan ikää ja toivon itselleni sen tuomaa lämpöä ja hiljaista ymmärrystä elämän tärkeimmistä asioista. Kansanperinteen koen arvokkaaksi aarteeksi, jota aika ja ikä vain jalostavat. Odotan malttamattomasti lisää ryppyjä ja harmaita hiuksia! Tämä ei ole pikkutyttöjen vaan elämää kokeneiden Naisten, Akkojen työtä.”
”Vanha viisaus on tie, joka on valinnut minut. Haluan johdattaa ihmisiä elämän perusasioiden kohtaamiseen, pyhään yksinkertaisuuteen. Siitä hiljaisesta tiedosta, joka on aina ollut, voimme edelleen ammentaa jaksamista, iloa ja voimaa.”
Voimaloitsu: ”Auta luonto, anna voima, tee vereni vahvemmaksi!”
KURSSIPAIKKA:
Majatalo Puukarin Pysäkki, Kajaanintie 844, Valtimo, www.puukarinpysakki.com
Ajomatka Joensuusta on noin puolitoista tuntia. Pääsemme tällä kurssilla nauttimaan ihastuttavan yläkarjalaisen majatalon lämmöstä ja vieraanvaraisuudesta. Majatalon arvomaailma pohjautuu luonnon kunnioitukselle, jonka vuoksi majapaikan toiminnassa on ajateltu mahdollisimman ekologisesti ja toiminta perustuu kestävälle matkailulle. Majatalo on kuuluisa erityisesti karjalaisesta ruokaperinteestään ja sillä on ”Karelia a la Carte”-tunnus. Keittiön sydän on puulämmitteinen uuni, ja raaka-aineet tulevat suoraan lähiseudun tuottajilta.
ILMOITTAUTUMINEN:
Kurssin järjestää Pielisen Tietäjäkeskus ry. Kurssimaksu yhdistyksen jäsenille 160 €, muille osallistujille 190 €. Kurssille otetaan 10 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Kurssi järjestetään min. 5 osallistujalle.
Majoitus täysihoidolla sis. majoitus jaetussa huoneessa täysihoidolla (perjantain illallisesta sunnuntain lounaaseen) on tämän lisäksi 175 EUR sis. ALV. Lisämaksu 1-hengen huoneesta on 20 EUR /yö eli 40 EUR kurssin ajalta.
Kurssimaksu ei sisällä matkoja Puukarin pysäkille eikä matkavakuutusta. Ilmoittautumiset ovat sitovia, sillä järjestämme kurssin niin pian. Joten ilmoittauduthan vain, jos olet varmasti tulossa ❤
 
Ilmoittaudu 20.7.2022 mennessä tämän linkin kautta: https://forms.gle/Gxx6jSKYj8X2Abw5A
Mikäli ilmoittautuminen ei onnistu linkin ja lomakkeen kautta, voit ilmoittautua myös sähköpostitse: info@tietajakeskus.org
Mikäli tulet kauempaa, voit halutessasi varata majataloon majoituksen lisävuorokausille. Ota yhteyttä suoraan majataloon lisävuorokausien ja hintatietojen suhteen: majatalo@puukarinpysakki.com tai 0503443824 / Anni.

Näytä vähemmän