Unta kuolemasta – luopumisen ja surun käsitteleminen

 

Kuoleman väistämättömyys opettaa elämään.

 

Jokaista meitä koskettaa suru. Elämä tuo mukanaan muutoksia ja pakottaa meidät luopumaan monista asioista: ihmissuhteista, terveydestä, työelämästä, aikanaan myös omasta elämästä. Jokainen näistä on pieni tai suuri kuolema, jota seuraa suru. Ja jokainen suru tarvitsee lohduttajan.

Yhtä varmasti kuin olemme syntyneet, on meistä jokaisen myös kuoltava. Kuoleman väistämättömyys opettaa elämään: se näyttää, mikä omassa elämässä on ollut ja on  merkityksellistä. Kaikki turha palaa pois ja jäljelle jää  vain kaikkein arvokkain aarre!

Kalevan Nainen Helena Nuutisen seurassa lähestymme surua ja lohtua lempeällä tavalla: hiljaisuuden, kansanrunojen, itkuvirren, soittimien, suru- ja lohtusanojen kielellä. Hiljaiseen huoneeseen tultuasi saat laskeutua omaan rauhaasi ja kuunnella. Osallistua ei tarvitse.

Tule kuulemaan ja näkemään unta kuolemasta! Kerron iltasatuja sinulle ja minulle, jotka tiedämme kuolevamme. Me rauhoitumme kuuntelemaan toisenlaisia unia, iltasatuja suurista ja pienistä kuolemista, luopumisesta ja surusta.

Saat omaksesi hiljaisuuden hunnun, jonka suojassa voit tämän illan jälkeenkin liikkua missä vain ja säilyttää silti oman sisäisen rauhasi. Saat omaksesi kipukiven, joka kuuntelee huoliasi ja pelkojasi, sekä auttaja-lohduttajan luonnosta. Kuuntelemme kristallikulhon ihmeellistä sointia ja Kalevan Nainen Helena Nuutisen lempeää puhetta kuolemasta ja ikävästä sekä ikivanhaa itkuvirttä kivuista, suruista, peloista, pettymyksistä. Anomme Pyhää Äitiä Neitsyt Maariaista avuksemme ja heitämme itkumme tuuleen.

 

Jos haluamme vielä jatkaa aihetta, viimeisen sisällön päätämme yhdessä neuvotellen. Siihen vaikuttaa ryhmän koko, käytettävissä oleva tila ja aika. 

Vaihtoehdot ovat esim:

  1. Jokainen saa kynän ja paperin ja siirtyy istumaan niin, että kirjoittaminen omassa rauhassa onnistuu. Annan kirjoitusaiheita Unta kuolemasta -työkirjasta: lauseiden alkuja ja kysymyksiä. Ja sitten ollaan hiljaa ja kirjoitetaan: jokainen saa tehdä matkaa omaan sisimpäänsä, kuunnella ja kuvailla niitä herkkiä tuntoja, joita suru ja luopuminen herättää ja miten voisi saada lohtua suruunsa.
  2. Suomalaiset ovat aina käyneet luonnossa ja metsässä sekä iloitsemassa että itkemässä:  metsä vastaa salatulla tavalla erilaisiin tunnetiloihin. Niin käy nytkin:  metsä ”tulee sisälle” luonnosta kerättyinä materiaaleina ja tarjoaa piirissä istujille sanoja. Surun ja luopumisen herättämät  tunteet ovat yhteisiä.  Kenenkään ei tarvitse puhua, jos ei halua. Voit rauhassa viipyä omassa sisäisessä maailmassasi ja kuunnella niitä hiljaisia kuiskauksia, joita oma surusi ja kipusi Sinulle kertovat. Saat lohdutusta.

Toteutuspaikaksi sopii mikä tahansa rauhallinen ja hiljainen huone. Toivon ja pyydän, että kokoontumishuoneemme on HILJAISUUDEN HUONE ihan alusta asti, siellä ei siis tarvitse eikä pidä esittäytyä eikä seurustella ennen tilaisuuden alkua, vaan voit asettua paikallesi ja vaikka sulkea silmäsi. Olla omassa rauhassasi ja antaa se rauha myös muille.

Mukana olleet sanoivat:

  • hieno ja herkkä kokonaisuus
  • kosketti syvästi
  • antoi todella ajattelemisen aihetta – hyvällä tavalla
  • voimaannuttava
  • sinä Helena teet tärkeää työtä, kun tuot tällaista ihmisille
  • upea esitys, kiitos!

 

Koetusta voi  kysyä mukana olleilta:

Mikael Taylor, Avoimen eettisen foorumin yhdyshenkilö

yhdyshenkilo@avoineettinenfoorumi.fi
www.avoineettinenfoorumi.fi, Joensuu, 050-4659847

Liilia Siiberg, 050-9111377, Jyväskylä

Mirja Huusari-Kotilainen, mirja.huusari-kotilainen@siunsote.fi , Joensuu

Tuija Kosonen, tuija@tuijakosonen.fi, 040-5540015, Kitee

Surun ja lohdun käsitteleminen on ollut minulle Kalevan Naisen tehtävässäni tärkeä ja läheinen jo kauan ja nyt viime aikoina aivan erityisellä tavalla: olen valmistanut teoksen UNTA KUOLEMASTA – iltasatuja sinulle ja minulle, jotka tiedämme kuolevamme, äänite ja työkirja. Sen voit lunastaa itsellesi illan päätteeksi hintaan 35 € – tai tilata sen näiden nettisivujeni etusivulla olevalla tilauslomakkeella.

Pukeudu lämpimästi ja ota mukaasi villasukat ja esim. saali.

Valokuva: Heikki Ahtola