Rajalta

Rajalta – Suomen kansan vanhoja runoja ja itkuvirsiä

Jokaista meistä koskettaa suru. On pakko luopua rakkaista ihmisistä ja itselle tärkeistä asioista. Ikivanhat kansanrunot ja itkuvirret auttavat pysähtymään, kuuntelemaan hiljaisuutta ympärillämme ja omassa sisimmässämme.

Rajalta auttaa koskettamaan surua ja luopumista arasti hiljaisuuden keskellä. Tästä hiljaisuudesta kumpuavat esitykseen myös esivanhempiemme sanat, kaunis ja rikas kansanrunojen ja itkuvirsien kieli.

Osallistujat voivat tuoda mukanaan surukiven, joka symboloi omaa surua: kuolleita läheisiä, sairautta, pettymyksiä, ihmissuhdeongelmia tai yksinäisyyttä. Kaikki surut tarvitsevat itkijänsä. Surut kirjoitetaan kiviin ja pestään pois yhdessä kyynelien kanssa puhdistavalla suomalaisella vedellä.

Käytännön toteutus

Rajalta-ohjelma voidaan järjestää mihin tahansa häiriöttömään tilaan, jonka nurkkaukseen tai seinän viereen raivataan tyhjä, halkaisijaltaan noin 5 m alue. Yleisön tuolit asetellaan puoliympyrään sen lähelle. Tila valaistaan hyvin himmeillä valoilla ja näyttämötilaan sytytän kynttelikköjä, jotka valaisevat riittävästi.

Lattialle asetetaan kiviä ja tuoli. Kun yleisö on paikalla, kehotan heitä tuomaan omat surukivensä lattialle. Kivet järjestetään ryhmiin surujen mukaan. Nämä ryhmät vastaavat ohjelman neljää osaa:

  • Kodin ja vanhempien ylistys ja kuolinitku isoselle ja emoselle
  • Tuutulauluja ja kuolinitku lapselle
  • Surusanoja omasta elämästä ja suruitku
  • Kipusanoja ja kipuitku, anomisia Neitsyt Maarialle ja uuden rohkeuden löytäminen

Jokaisessa osassa kuvaillaan tunnetta ja tilannetta kansanrunon sanoin, ja samalla puhutellaan osallistujien tuomia surukiviä ja kootaan niitä kasaksi näyttämön etuosaan. Tämän jälkeen Kalevan Nainen polvistuu kivien viereen ja itkee itkuvirren. Neljännessä, kipuja käsittelevässä osassa, kierrän jokaisen osallistujan luona ja kerään käsilleni levittämääni itkuliinaan jokaiselta kipuja ja huolia: ”Anna tänne kipujasi, anna tänne huoliasi, anna tänne vaivojasi!” Kipuitku itketään tähän liinaan. Kipuitkun jälkeen on vielä kaunis osuus, anomisia Neitsyt Maarialle.

Runo-osuuden jälkeen Kalevan Nainen jakaa yleisölle vesiliukoiset tussit, joilla voi kirjoittaa surukiveensä keinot, joilla pääsee surunsa keskellä eteenpäin, kun on sen aika. Kiven voi sen jälkeen pestä vedessä. Kalevan Nainen vie veden yleisön lähdettyä pihaan puun juurelle.

Ohjelman jälkeen on mahdollista keskustella koetusta.

Rajalta-kokonaisuus kestää noin tunnin.

Suunnittelu ja toteutus
Helena Nuutinen