Kyyhkyläisen ja suden sielu – Sudenmorsian -monologi

Monologinäytelmä Aino Kallaksen Sudenmorsian-teoksen mukaan

Henkilöohjauksessa on avustanut näyttelijä Minna Aro.

Sudennahka, sielunnahka

”Niin tänä valkiana juhannusyönä Aalo, Priidik metsävahdin vihitty vaimo, ensimmäistä kertaa ihmissutena juoksi.”

Aino Kallaksen teos Sudenmorsian on ikivanhaan muodonmuutostarinaan nojautuva kertomus naisesta, joka verensä vetoa seuraten muuttautuu ihmissudeksi. Vuonna 1928 ilmestynyt balladinomainen mestariteos on säilyttänyt harvinaisen lumovoimansa. Sen taustaelämyksenä on Aino Kallaksen palava rakkaus Eino Leinoon.

Aino Kallaksen Sudenmorsian-teos puhuttelee paitsi salaperäisellä ja monimerkityksellisellä symboliikallaan, myös lumoavalla kielellään!

Sudenmorsian kutsuu

Sudenmorsian kutsuu meitä jokaista palaamaan oman sielunnahkan luokse, sielunkotiin. Se kehottaa kuuntelemaan vaistonvaraista sielua ja sen iätöntä viisautta. Silloin me pysyttelemme lähellä suurinta aarretta, omaa villiä olemustamme. Meissä jokaisessa elää kesyttämätön villinainen ja villimies, jonka ruokkiminen ja hoivaaminen pitää meidät ehjinä,  terveinä ja vahvoina.

Sielunnahka ei ole esine, vaan se on sielukas osa villiä ja aitoa naiseutta ja elinehto sille, että voimme lähteä ja palata sielunkotiin. Että voimme elää omannäköistämme elämää, luoda uutta ja rakastaa.

Paljasta nahkasi, pysy lähellä sielunnahkaasi!

Me paljastamme nahkamme nähdäksemme, mistä olemme peräisin, mistä meidät on tehty. Silloin ymmärrämme, miten meidän on syytä käyttää vaistojamme löytääksemme tien takaisin kotiin, sielunkotiin.

Esityksestä: Helena Nuutinen on koonnut esityksessä mukana olevan tekstin Aino Kallaksen Sudenmorsian-teoksesta. Esityksessä hän käyttää soittimia, mm. kehärumpua, Udu-rumpua, chimesia, kelloja ja kristallikulhoa.  Kesto on ihan pikkuisen yli 1h. Tilaksi sopii vähintään n. 5 x 5 m tila, jonka lähelle yleisön tuolit asetetaan.

 

Palautetta:

Helena Nuutinen: Kyyhkyläisen ja suden sielu – Sudenmorsian:  Lausunto esityksestä

Pyynnöstä esitän käsitykseni Helena Nuutisen Kyyhkyläisen ja suden sielu – Sudenmorsian –esityksestä, jolla hän vieraili Jyväskylän Huoneteatterissa huhtikuussa 2015.

Esitys keräsi kahtena iltana varsin hyvän yleisön ja sai yleisöltä varauksetonta kiitosta. Esitys on intensiivinen ja kunnioittaa Kallaksen tekstiä erinomaisesti. Musiikki on kaunista ja ilmaisuvoimaista ja rytmittää hyvin kokonaisuutta. Nuutisen ilmaisussa etenkin tyylitellyt kohtaukset ovat fyysiseltä tarkkuudeltaan ihailtavia.

Voin lämpimästi suositella tätä ammattitaitoista esitystä.

Raili Kivelä

050 357 69 24

raili.kivela@gmail.com

Jyväskylän Huoneteatteri

Sudenmorsiamen toteutuksesta:

  • surullinen kohtalo dramatisoitu kauniisti, ei nykyajalle tyypillistä konkreettista eroottista mässäilyä
  • hidas esitystempo mahdollisti kielellisestä ilmaisusta nauttimisen ja mahdollisti myös  reflektion omiin tunteisiin/samastumiskohteisiin
  • vahva /intensiivinen jännite kantoi loppuun asti
  • kielen voima imaisi niin elävästi aikaan ja paikkoihin, että suopursu ja pihka tuoksuivat selvästi
  • lavastus oli yksinkertainen, tyylikäs ja tosi tehokas
  • musiikki/äänitehosteet/valaistus kruunasivat kokonaisuuden, herättivät kieleen ja kerronnan tyyliin sopivia arkaaisia mielikuvia

– Ritva, Tampere

………

Sielunnahkaa etsimässä Kehruuhuoneella Lappeenrannassa

Sunnuntaina 22.11.2015 oli Lappeenrannan Kehruuhuoneella mahdollisuus pysähtyä miettimään, onko sielumme verhottu karitsan vaiko suden nahkaan.

Lappeenrannan Tuglas-seura – Viroa ja virolaista kulttuuria esittelevä ystävyysseura – toi lavalle monologinäytelmän Kyyhkyläisen ja suden sielu – Sudenmorsian. Näytelmän teksti perustuu Aino Kallaksen kirjoittamaan ja Hiidenmaalle sijoittuvaan pienoisromaaniin Sudenmorsian. Tekstin kantavana voimana on intohimoinen, tuhoava rakkaus, mutta oliko traaginen loppu enemmänkin armahdus kuin kosto, sitä jäi varmasti moni miettimään. Kallaksen Hiidenmaa-sarjan aihevalinnat ja arkaainen, vanhahtava ja vironvoittoinen suomen kieli lumoavat kerta toisensa jälkeen.

Sudenmorsiamen nahkoihin pujahti Kalevan Nainen, Helena Nuutinen, joka vei esityksen alusta loppuun tyylikkäästi, yksinkertaisesti ja alkuperäistekstille uskollisesti – unohtamatta upeaa ja monipuolista äänimaisemaa, jonka loihti ”livenä” Ann-Helena Koivunoro.

Jouko Väisänen, Lappeenrannan Tuglas-seuran rahastonhoitaja