Lumoudu yksinkertaisuudesta ja avaudu luonnon ihmeille!

”Auta luonto, anna voima, tee vereni vahvemmaksi!” on ikivanha pyyntö, jolla ennen meitä eläneet ovat pyytäneet itselleen sitä voimaa ja rohkeutta, jota he kokivat luonnossa olevan. Kova kuin kivi, pehmeä ja herkkä kuin hienoin hiekka: elämässä selviytyäksemme meidän täytyy olla yhtä aikaa lujia kuin kivi ja pehmeitä ja hauraita kuin hienoin hiekka – joka sekin on muodostunut kovasta kivestä ja kalliosta pitkien aikojen kuluessa.

Metsäkävelylle lähtiessäsi on aluksi mielessä arjen asioita loputon määrä, tekemättömiä töitä, mieltä ärsyttäviä tilanteita, kaikenlaista arjen hälinää. Aistit herkistyvät vähitellen ja alat nähdä pieniä ja suuria ihmeitä ympärilläsi. Alat kuulla lintujen ja tuulen ääniä, hiekan rahinaa kenkiesi alla. Huomaat olevasi läsnä juuri siinä hetkessä, siinä paikassa. Voit irrottautua suorituksia vaativasta arjestasi ja mielen hälinä hiljenee vähitellen, jos maltat antaa itsellesi aikaa. Puiden ja ruohon vihreä väri on tutkitusti rauhoittavin väri, tulen katseleminen tuntuu hyvältä, sydän lepää veden liikkeitä ja tyyntä järvenselkää katsellessa, mullan koskettaminen ja kasvien hoitaminen elvyttää.

Voisitko seuraavalla kerralla polkua kulkiessasi tai järvellä soudellessasi vain hengittää ja katsella kaikkea sitä ihmeellistä, mitä ympärilläsi näet? Ihmetellä? Antaisit muun maailman olla siellä jossain ja uppoaisit ääniin, maisemiin, yksityiskohtiin, tuoksuihin. Huomaisit, että sinua ympäröivässä luonnossa on kaikki kohdallaan, ainuttakaan virhettä ei näy – ja sinäkin saat olla sen kaiken keskellä juuri sellainen kuin olet. Vain olla, ei tarvitse tehdä mitään. Eniten tapahtuu silloin, kun ei tapahdu yhtään mitään.

Sinun ei tarvitse vaeltaa kymmeniä kilometrejä metsään, vaan lähes saman vaikutuksen voit saada pihan reunalla kannon nokassa tai puistossa. Myös kauniin luontokuvan katseleminen vaikuttaa hyvinvointiin: positiiviset tunteet lisääntyvät ja syke ja hengitystiheys laskevat.

Onko Sinulla jo luonnossa voimapaikka? Sellainen paikka, jossa saat olla rauhassa ja omissa ajatuksissasi? Millainen Sinun paikkasi on? Jos Sinulla ei sellaista vielä ole, missä se voisi olla? Sulje hetkeksi silmäsi ja näe mielessäsi oma voimapaikkasi. Etsi se paikka, ota siitä kuva ja
laita se seinälle tai muuten itsellesi näkyvälle paikalle! Jo voimapaikan ajatteleminen auttaa monissa kiperissä tilanteissa.
Ihmisen perusolemus ei ole muuttunut vähääkään näiden vuosikymmenien ja muutaman vuosisadan aikana, jolloin suurin taloudellinen ja yhteiskunnallinen muutos on tapahtunut. Myöskään aivoissamme ei ole tapahtunut suuria muutoksia viimeisten 10 000 vuoden aikana, aivomme reagoivat moniin asioihin samalla tavalla kuin kivikaudella. Ei ole ihme, että ihminen ei ole lajina ehtinyt vielä sopeutua kaupunkimaiseen ympäristöön.

Me nykyihmiset tiedämme ihan tarpeeksi, tiedon ja viestinnän määrä tekee meidät välillä lähes sairaiksi ja siinä tilanteessa menetämme yhteyden omaan luontoomme, sisäiseen henkiseen viisauteemme. Tärkeää olisi pysähtyä ja kuunnella sitä.

Miten luonnossa liikkuminen ja oleminen vaikuttaa? Se
– edistää sydän- ja verenkiertoelimistön terveyttä
– laskee sydämen sykettä, verenpainetta ja hengitystiheyttä
– helpottaa kipua
– poistaa stressihormoneita
– lisää stressinsietokykyä
– auttaa palautumaan väsymyksestä ja rasituksista
– vähentää riskiä sairastua verenpainetautiin, syöpään, aikuisiän diabetekseen, lihavuuteen ja masennukseen
– lujittaa hyvinvointia ja mielenterveyttä

-vahvistaa yhteyttämme henkiseen olemuspuoleen

Luonto auttaa meitä mielellään. Luonnon tapahtumien verkkainen perusrytmi, vuodenaikojen vaihtelu, hiljaisuus, luonnon näkymät ja tuoksut vaikuttavat meihin kokonaisvaltaisesti. Nämä aistimukset eivät ole ristiriitaisia tai vaikeasti ymmärrettäviä kuten kaupunkiympäristössä: välkkyvät valot, mainosten symbolit, kaupungin kiireinen rytmi ja alati vaihtuva äänimaailma, joka edellyttää meiltä jatkuvaa valppautta.

On suurenmoista, että meissä suomalaisissa on vielä tallella metsämuisti ja toivottavasti emme menetä sitä muistiamme! Yhä kaipaamme rantasaunan rauhaan ja tyynen järvenselän hiljaisuuteen. Siitä on Suomen pääosin luonnonläheinen elinympäristö pitänyt huolen.

Tärkeimmät asiat elämässämme ovat hyvin yksinkertaisia. Omalla hiljaisella ja vaatimattomalla tavallaan luonto puhuu meille yksinkertaisuuden kieltä: sanatonta viestintää, joka on kaikkein luotettavin ja tärkein viestintämuoto myös meidän ihmisten välillä – kaikesta viestintätekniikasta riippumatta.

Luonto hoitaa ja parantaa. Metsäpolulla ja vesillä rauhallisesti ollessa tai liikkuessa, nuotiotulen ääressä istuskellessa on vain yksinkertaisesti hyvä olla. Vain olla. Ei tarvitse tehdä mitään, ei ole kiirettä – muuten sitä kiirettä tuntuu elämässä riittävän loputtomiin!

Luonnossa kaikki on hyvin, vaikka elämässä ei aina olisi. Luonnossa kaikki on hyvin, vaikka elämässä ei aina olisi.

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Lumoudu yksinkertaisuudesta ja avaudu luonnon ihmeille!”

  1. onpa upea kirjoitus luonnon hyvinvointivaikutuksista. Itse olen läsnäolosta hurahtanut, tässä hetkessä on kaikki tarpeellinen.
    Samoin nämä kalevalajutut inspiroi, olet taitava.
    Kiitos
    Eira

Jätä kommentti