Esittely

Mielenkieli –  hiljaisuutta, eheyttä luonnosta ja elävää kansanperinnettä

Mielenkieli on yritys, jonka tekemisissä on kolme kivijalkaa:

 • Hiljaisuus ja rauhoittuminen
 • Luonnon eheyttävä vaikutus
 • Suomalainen kansanperinne ja ikivanha henkinen viisaus

Mielenkieli tekee kansanperinnettä aktivoivaksi, kiinnostavaksi ja eläväksi osaksi nykyihmisen arkea ja juhlaa. Kansanrunojen, tarinoiden ja loitsujen henkinen viisaus on ollut osa ihmisten elämää tuhansia vuosia. Mielenkieli tuo tämän  viisauden takaisin.

Kalevan Nainen

Kalevan Nainen kaivaa muinaisista kätköistä vanhaa suomalaista valoa elämänsuunnaksi. Viisautensa hän on saanut verenperintönä karjalaisilta esivanhemmiltaan ja hän kantaa sydämessään vuosisataista runonlaulajien, itkijöiden ja näkijöiden perinnettä – ikiomaa suomalaista viisauttamme.

Nainen Kalevan Naisen takana

Helena Nuutinen on 69-vuotias kolmen lapsen äiti, yrittäjä ja vuoden 2014 alusta jäänyt eläkkeelle äidinkielen opettajan virasta.  Luonto kertoi hänelle jo aivan nuorena, että oli tullut aika jatkaa esi-isien viitoittamalla polulla.

”Arvostan ikää ja toivon itselleni sen tuomaa lämpöä ja hiljaista ymmärrystä elämän tärkeimmistä asioista. Kansanperinteen koen arvokkaaksi aarteeksi, jota aika ja ikä vain jalostavat. Odotan malttamattomasti lisää ryppyjä ja harmaita hiuksia! Tämä ei ole pikkutyttöjen vaan elämää kokeneiden Naisten, Akkojen työtä.”

”Vanha viisaus on tie, joka on valinnut minut. Haluan johdattaa ihmisiä elämän perusasioiden kohtaamiseen, pyhään yksinkertaisuuteen. Siitä hiljaisesta tiedosta, joka on aina ollut, voimme edelleen ammentaa jaksamista, iloa ja voimaa.”

>> Lataa Helenan CV

Helena Nuutisen toteuttamia ensi-iltaesityksiä

 1. UUSI HUOMEN -lausuntaesitys Jyväskylän Huoneteatterissa 16.1.1983. Suomalaisten runoilijoiden ja Vanhan testamentin tekstejä
 2. SINUHE, HÄN JOKA OLI YKSINÄINEN -monologinäytelmä Jyväskylän Huoneteatterissa 23.3.1989 Mika Waltarin teksteistä.
 3. TUOTA TOIVOIN TUON IKÄNI – LOITSU -monologinäytelmä suomalaisista kansanrunoista Keski-Suomen Kirjailijatalossa 9.5.1991.
 4. KYYHKYLÄISEN JA SUDEN SIELU – SUDENMORSIAN -monologinäytelmä Aino Kallaksen teksteistä Jyväskylän Lutakossa 5.11.1992.
 5. ALFA  &  OOMEGA – VANHAN TESTAMENTIN EROOTTISIA TEKSTEJÄ  -monologinäytelmä Jyväskylän Huoneteatterissa 5.5.1995.
 6. KUU ON NOUSSUT – kansanrunoja: lemmennosto, oluen ylistys, kodin ja vanhempien ylistys, kuolinitkuja ja tuutulauluja kolmessa eri tilassa Jyväskylän AdAstra-teatterissa 27.9.1996.
 7. MAAHISTEN MAJOISSA – kansantarinoita haltioista Jyväskylän Kesän avajaisissa 10.7.1997.
 8. MYYTTINEN METSÄRETKI Jyväskylän Kesän satuseminaarin Adalmiinan helmi yhteydessä. Kansantarinoita ja -runoja, loitsuja ja taikoja Muuramen Rannankylän metsässä 16.7.1998.
 9. ITKUVIRSIEN sarjan voitto kalevalaisen runonlaulun maailmanmestaruuskisojen loppukilpailussa Espoossa 17.10.1998.
 10. LEMMENSAUNA – Parantamis- ja lemmenloitsuja, kivunkarkotussanoja ja taikoja. Sumiaisissa Kulmalan taiteilijakodin pihamaalla ja savusaunassa 17.7.1999.
 11. LYKKYTAIKOJA JA LOITSUJA. Jyväskylän Kesän avajaistilaisuudessa Jyväskylän maalaiskunnan Savutuvan apajalla 8.7.2002.
 12. RAJALTA – omaa tulevaa ja jo menneiden kuolemaa pohtiva, itkuvirsistä ja kuolemaan liittyvistä uskomuksista ja tavoista koottu ohjelmakokonaisuus. Leivonmäen Havumäen kylän Hautasaaressa 1.8.2003.
 13. LAPIN TAIKARETKI – lappilaisia kansantarinoita, -runoja, loitsuja, myyttejä ja taikoja. Rovaniemen maalaiskunnassa Napapiirin takana olevan Häkinvaaran maastossa ja Kammilla 8.8.2004.
 14. KIVUTAR – kipuloitsuja ja sairaalavaatteita. Reumapäivänä Heinolan Reumasäätiön sairaalassa. 12.10.2006.